Xerrades i conferències

Des de fa temps, l’AMPA organitza un seguit de xerrades i conferències cada any. Normalment se’n fan dues cada curs, o fins i tot tres. L’institut, per la seva banda organitza també una xerrada d’orientació sobre els batxillerats i cicles formatius.

S’intenten buscar temes que puguin ser interessants per a les famílies (i els docents), relacionats amb l’educació i l’adolescència. Es busquen ponents amb diversos punts de vista, oberts a noves tendències i que siguin bons comunicadors.

Curs 2016-2017

Al mes de gener va tenir lloc la xerrada ‘I el teu fill… ja sap què farà el curs vinent?’ que van organitzar EDBuilding i l’AMPA de l’Arnau.

Amb aquesta xerrada vam cobrir la necessitat existent, per part de les famílies, de donar suport i acompanyament als joves, ajudant-los a fer més fàcil i enriquidor el procés d’elecció, disminuint-ne així la pressió:

  • Definint millor el rol dels pares.
  • Oferint eines per ajudar els fills a parlar del tema i construir en família.
  • Facilitant que els pares acompanyin els fills a conèixer-se millor.
  • Rebent tècniques per ajudar els fills a prendre decisions potents i acceptar-ne les responsabilitats.

El formador, Carles Ventura, és pare de 3 fills, coach de joves i famílies, conferenciant i autor del llibre Els millors pares del món no són perfectes. Llicenciat en ADE i MBA per ESADE, i amb una experiència de 20 anys al món de la gran empresa, la feina del Carles ara és acompanyar joves en el seu creixement personal i en el seu futur encaix al món laboral.

Al mes de març va tenir lloc a la sala d’actes de l’institut Arnau Cadell la conferència participativa Pares i mares imperfectes  a càrrec de l’Anna Manso. L’Anna és escriptora i guionista, col·labora en el diari Ara i en programes infantils d’entreteniment i sèries. Defensa, sempre amb un toc d’humor, que hi ha vida més enllà de la perfecció i que, ja que no podem dimitir com a pares i mares, és millor acceptar que no cal fer-ho tot molt bé. El que sí cal és compartir i escoltar.

Els assistents ens vam poder relaxar escoltant l’experiència de “la pitjor mare del món” que, d’altra banda, ens va convidar a viure la vida amb els nostres adolescents a través de les ulleres de la imperfecció.

El to, natural i divertit, ens va permetre riure’ns de les nostres peripècies i descobrir que no estem sols. Vam aprofitar la xerrada per a desmuntar mites, veure que l’adolescència no té perquè ser problemàtica i compartir estratègies front del #totshotenen.

L’humor no fa que els problemes desapareguin però sí els fa més petits i, una bona dosi de creativitat, ens ajuda a resoldre’ls.

Curs 2015-2016

Durant el curs 2015-2016 vam fer una xerrada-taller de dues sessions sobre Bullying a càrrec de l’associació enruta’t amb la Laura Poch. El taller tenia per títol “Bullying! Com fer-ne front?

A més, vam participar en el cicle “Escola per a pares i mares” (organitzada per l’Ajuntament de Sant Cugat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona) amb la ponència “A contracorrent“, a càrrec d’en David Codina, professor de secundària i especialista en educació no formal.

També ens va visitar en Carles Capdevila. Aquesta xerrada estava organitzada per les AMPA de l’Arnau i de l’Angeleta Ferrer i va ser un èxit d’assitència. La conferència, amb el títol “Educar amb humor” va durar prop de dues hores. Centrada bàsicament en l’educació dels adolescents, la conferència va tenir com a fil conductor uns cinc sentits peculiars:

  • el sentit comú, amor incondicional i criteri únic
  • el sentit del ridícul, a la negociació hi ha d’haver coherència
  • el sentit del deure, fonamental i que incorpora el deure d’educar, educar és obligatori, controlar és obligatori
  • el sentit moral, l’educació implica valors
  • i el sentit de l’humor, que també és bàsic, cal saber combinar la feina més trascendent del món amb no desesperar-te.

 

Fotos Capde maig 2016 copia