El nostre equip: premi a l’Emprenedoria en el torneig de la FLL!

L’UBUNTU: premi a l’Emprenedoria

L’equip UBUNTU d’alumnes de l’Arnau Cadell (Pau Botines Ramallo, Marc Expósito, Víctor Ferrer, David González, Dani Sánchez, Dani Ortet i Amadeu Torrens) ha rebut avui el premi Fundació Princesa de Girona a l’Emprenedoria que reconeix la iniciativa i la confiança demostrades per l’equip durant el torneig, i també perquè ha sabut afrontar amb maduresa els problemes plantejats i ha trobat solucions efectives en afrontar els desafiaments de la competició.

El torneig de la First Lego League ha estat la culminació de mesos de feina en tres vessants: robòtica, valors i projecte científic.

El joc del robot

L’Auditori del Cosmocaixa durant la competició

Una part important de la FLL és el disseny, la construcció, la prova i la programació d’un robot utilitzant la tecnologia LEGO® MINDSTORMS® amb l’objectiu de resoldre un seguit de missions sobre un terreny de joc.

Durant el torneig el nostre equip ha demostrat com un disseny i una programació senzilles han permès al seu robot, l’Epsilion, obtenir bones puntuacions i resoldre les missions que havien estat escollides estratègicament. Del disseny del robot el jurat ha destacat especialment l’elecció d’una estratègia clara per a triomfar amb un ús correcte de peces i temps, amb reparacions poc freqüents i alta qualitat de la programació. Tot i que per a molts alumnes aquest era el seu primer any de robòtica també cal ressaltar la presència de característiques originals amb valor afegit.

Valors FLL

Presentació del póster dels valors

La FLL és més que robots i, en aquest sentit, els valors també són avaluats. Dels UBUNTU han destacat el treball en equip i l’equilibri entre la feina dels nois i el de les seves entrenadores (Anna Domingo i Laura Fernández). El jurat també ha reconegut l’actitud de respecte, la competència amistosa i la consideració i valoració de totes les contribucions (idees i habilitats) dels membres de l’equip.

El projecte científic: el porc senglar, la nova plaga

Tots els equips en acabar la competició

L’equip ha presentat una solució innovadora per a resoldre el problema que patim (no només nosaltres) amb l’arribada de porcs senglars a les zones urbanes. En apropar-se per a buscar menjar causen problemes molt variats i, alhora, hi ha un problema que també els afecta a ells: la seva domesticació. Les administracions han proposat solucions molt variades, tant preventives com focalitzades en el problema directe de la superpoblació. Però, encara que les solucions anteriors funcionessin, i la superpoblació desapareixés, els senglars ja estan acostumats a venir a les zones urbanes. La solució que proposa l’equip complementa les anteriors i pretén aliar-se amb els senglars per fer-los tornar als boscos. La solució passa per inocular en arbres adults una varietat de tòfona: la d’estiu. És molt resistent, adaptable i creix en condicions climàtiques idònies. Les tòfones són molt preuades pels humans i també pels senglars. De fet, les tòfones fan olor a les feromones dels senglars per atraure’ls i que les ajudin a escampar les seves espores.

Aquesta solució, original i imaginativa, ja havia estat presentada davant del Consell Sectorial de Medi Ambient de l’EMD de Valldoreix. Al torneig n’han destacat tant la recerca com la solució donada i la seva presentació.

 

GRÀCIES, PATROCINADORS!