Els Ubuntu ja estan… en òrbita!

Els alumnes de l’Arnau que participen aquest curs a la FIRST LEGO League a més d’estar construint el seu robot, també han començat a treballar el projecte científic.

Aquesta temporada el desafiament porta per títol INTO ORBIT. Han d’identificar un problema físic o social que enfronten els humans durant l’exploració espacial de llarga durada (de més d’un any), estudiar què s’ha fet fins ara el l’àmbit escollit i fer una proposta innovadora.

El tema resulta llunyà per als alumnes i s’estan preparant parlant amb diferents experts.

Divendres 14 ens va visitar a l’Arnau un antic alumne, el Manel Caballero. El Manel està estudiant Enginyeria de Vehicles Aeroespacials a la UPC i és un entusiasta de l’espai; forma part de l’equip Cosmic Research, que treballa en la construcció i el llançament de coets de combustible sòlid amb l’objectiu d’arribar a l’espai (serien la primera associació estudiantil que ho aconseguiria.) Els Ubuntu van aprendre quines diferències hi ha entre la vida amb i sense gravetat i el Manel els va animar a continuar investigant: “no patiu de les limitacions mentals dels enginyers; sou més creatius; una idea “boja” pot portar a una gran solució”. Arrel d’aquesta conversa els 8 membres de l’equip han fet una primera proposta de problema i solució tractant temes que van des de la pèrdua de visió dels astronautes a l’estrès que suposa la vida a l’espai.

 

Amb el Manel Caballero a l’aula de Tecnologies

 

Dos dels alumnes s’han interessat en el reciclatge de residus i el divendres 21 tot l’equip ha anat a l’Escola d’Enginyeria de l’UAB per a entrevistar-se amb l’Enrique Peiró de l’equip MELiSSA. MELiSSA és l’acrònim de Sistema Alternatiu de Suport Microecològic per a la Vida (Micro-Ecological Life Support System Alternative), un projecte innovador de l’Agència Europea de l’Espai (ESA) que es va iniciar com a part d’un programa d’investigació de tecnologies de suport a la vida, per a comprovar la viabilitat d’una missió espacial tripulada de llarga durada. El seu objectiu és aconseguir el reciclatge complet fent autosostenible el viatge espacial sense cap tipus de subministrament exterior. Dos dels membres de l’equip proposen seguir aquest camí per a fer una proposta a la FIRST LEGO League aprofitant, en part, la feina feta el curs passat.

 

Visita dels Ubuntu a MELiSSA, amb l’Enrique Peiró.