Legiland

Legiland és una plataforma digital educativa que fa possible que les escoles (i les famílies) implementin un programa de foment de la lectura mitjançant la lectura dirigida/lliure certificada. A més, Legiland constitueix un entorn de ludificació, dissenyat per motivar els nois i noies de 6 a 16 anys a llegir, compartir les seves lectures i millorar la seva comprensió lectora.

En escollir un llibre, el lector l’ha d’obtenir per començar-lo a llegir. Un cop iniciada la lectura, pot accedir a Legiland, a través d’un dispositiu mòbil, un ordinador o un chromebook, per a trobar qüestionaris de comprensió lectora, organitzats capítol a capítol. Aquests qüestionaris constitueixen l’eina principal de Legiland i estan vinculats als cinc nivells de comprensió contemplats en l’informe PISA. Cada pregunta s’ha de respondre en un temps determinat i sobre un format de resposta múltiple. Responent correctament aquests qüestionaris, s’obtenen punts, i aquests punts permeten pujar de nivell, desbloquejar complements pel seu avatar, medalles o altres reconeixements virtuals. Tot allò que es llegeix desenvolupa el seu “currículum lector”.

Per altra banda, el professorat compta amb una llicència de “tutor” que li permet recomanar llibres, crear prestatgeries, donar feedback i realitzar un seguiment complet de tota l’activitat lectora dels seus alumnes: els llibres llegits, el ritme de lectura, l’efectivitat lectora, l’evolució, etc. Legiland proporciona automàticament tota aquesta informació de manera senzilla i estructurada, tot permetent realitzar una certificació i monitorització de la lectura lliure de tots els alumnes molt còmodament.

Catàleg

Legiland ofereix un catàleg de propostes de lectura en continu creixement, que actualment compta amb més de 760 títols en català, castellà i anglès, des de llibres clàssics a les darreres novetats de la literatura juvenil, així com llibres de lectura fàcil i articles de divulgació científica i humanística de revistes com Eureka, Petit Sàpiens o Namaka.

Entre els títols en català, s’han prioritzat aquells d’autors catalans, mentre que els títols en castellà inclouen obres tant d’autors espanyols com estrangers. Els llibres en anglès són lectures graduades. A més, Legiland col·labora amb les biblioteques i les escoles per anar ampliant el seu catàleg seguint les seves recomanacions i necessitats.

Els títols incorporats a Legiland s’escullen segons criteris didàctics i d’interès per part dels lectors. El catàleg actual s’ha desenvolupat a partir d’enquestes a diverses escoles catalanes (més de 2.500 nens i nenes de 10 a 16 anys i més de 70 mestres i professors de 5è de Primària a 4t d’ESO).

L’experiència de l’Arnau Cadell

L’ús de la plataforma digital Legiland a 1r d’ESO el curs 2016-17 es va plantejar com una prova pilot, i va estar un èxit.

La informació que van fer arribar a l’AFA tant les famílies com els docents era molt positiva. Per a les famílies, la plataforma suposa una motivació de la lectura respectant, alhora, els diferents ritmes. Per als docents, fa possible el monitoratge continu i la certificació no només de la lectura obligatòria, sinó també de la lliure.

Per aquest motiu, a la reunió de Junta de l’AFA del mes de març de 2017 les famílies de 1r van proposar continuar fent servir Legiland a 2n. Els departaments de llengües (català, castellà i anglès) de l’institut també hi van estar d’acord. La proposta va ser recolzada per la direcció del centre.

Per tant, des del curs 2017-18 tots els alumnes de 1r i 2n d’ESO utilitzen aquesta eina per al seguiment i avaluació de la lectura.

Cost per a les famílies

Tot i que el preu de la llicència anual de la plataforma, si es paga a nivell particular, és de 39’50€, l’AFA ha negociat amb Legiland la reducció del preu (fins a 10€) en base al nombre de llicències. A més, aquest cost és assumit per l’AFA i les famílies no han de fer cap gestió. En consecuència, Legiland resulta gratuït per a l’alumne.

Activació/renovació de les llicències

En iniciar-se el curs escolar, un professor o una professora del centre donarà les claus de les llicències a l’alumnat de 1r d’ESO i els explicarà com es duu a terme l’activació. Els alumnes nous de 2n d’ESO s’han d’adreçar al Néstor Cuartero, secretari de l’institut.

En el cas dels alumnes de 2n d’ESO que ja feien servir LEGILAND el curs 19-20, la llicència es renova automàticament.

Davant de cap dubte sobre el procés d’activació cal posar-se en contacte amb Legiland escrivint a: ajuda@legiland.cat.