Xerrada amb en Jordi Bernabeu

Aquests dilluns a la tarda ha tingut lloc, a la sala d’actes de l’Arnau, la conferència “Risc de consum de cànnabis a l’adolescència”. La xerrada, que té l’ origen en la inquietud d’un grup de famílies sobre un tema tan delicat, ha estat un èxit. Durant prop de dues hores, unes 70 persones escoltàvem el que ens explicava en Jordi Bernabeu, psicòleg i educador especialitzat en l’atenció als adolescents i joves, sobretot pel què fa a la prevenció en el consum de drogues i usos d’Internet, xarxes socials i altres pantalles.

Els adults tenim una visió de l’adolescència i del consum que condiciona la nostra posició. Les realitats dels adolescents són diferents. Per un ús no problemàtic (o un no ús) de drogues cal una ocupació motivadora del temps. D’altra banda, no tot el consum és problemàtic; d’acord amb el punt de vista d’en Jordi Bernabeu l’és aquell que té les característiques de regularitat, intensitat i precocitat. A més, moltes vegades el consum no és el problema, hi ha un problema previ que porta al consum.

Al llarg de la sessió va aportar pautes per fer front al problema de l’addicció des d’un punt de vista responsable, sensat i constructiu, i va donar una visió positiva i crítica.

En acabar, el decàleg:

  1. Pactar amb conseqüència. Marcar límits i responsabilitzar-se amb progressió.
  2. No caure en la sobreprotecció absoluta ni en la permissivitat màxim; cal buscar un equilibri.
  3. No interrogar-los en excés. Aprofitar moments d’informalitat per parlar del tema. Debatre I argumentar les nostres propostes.
  4. La prudència i la responsabilitat són clau: han de poder preveure el que pot passar i assumir-ne les conseqüències.
  5. Explicar el perquè de les nostres angoixes, des de la preocupació.
  6. Per si cap dia s’equivoquen, han d’aprendre de les males experiències.
  7. Davant del pessimisme: nosaltres també hem madurat. I ells també ho faran. Amb més probabilitat d’èxit que no de fracàs.
  8. Saber observar. Sense intervenir sempre, sense opinar, ni envair la seva intimitat.
  9. Predicar amb l’exemple i assumir les nostres incoherències
  10. Consumir paciència… I esperança.

En aquest enllaç podeu accedir a la presentació completa.