Xerrades i conferències

Des de fa temps, l’AFA organitza un seguit de xerrades i conferències cada any. Normalment se’n fan dues cada curs, o fins i tot tres. L’institut, per la seva banda organitza també una xerrada d’orientació sobre els batxillerats i cicles formatius.

S’intenten buscar temes que puguin ser interessants per a les famílies (i els docents), relacionats amb l’educació i l’adolescència. Es busquen ponents amb diversos punts de vista, oberts a noves tendències i que siguin bons comunicadors.

Curs 2019-2020

Enguany teníem preparada la continuació del taller “M’estàs escoltant?”, però va quedar ajornada. El curs 2020-2021 en posarem d enou en marxa. 

Curs 2018-2019

Al mes de desembre vam comptar amb la presència de l’Anna Plans (presidenta de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya) i en Carlos Amador (director de l’àrea de videojocs de la web i revista Contraste) per a parlar de “pantalles i oci”.

El títol de la xerrada va estar “Mares i pares perduts, fills connectats”. Estem immersos en un món digital i hi ha moltes coses que desconeixem, com la importància de retardar l’ús de les pantalles en els nostres fills, ja que influeix en el seu desenvolupament cognitiu. És important fer un seguiment i acompanyar els nostres fills per a una bona tria del contingut adequat; hem de recolzar-nos en les eines de control parental, però també hem de ser capaços d’una mediació activa.

En aquest enllaç podeu descarregar la presentació de la conferència. Podeu trobar informació addicional al web de l’Associació (es publica informació rellevant sobre tecnoaddiccions i els projectes que es porten a terme) i a la pàgina de continguts Contraste.info (amb crítiques de continguts audiovisuals i articles sobre xarxes socials, videojocs, etc.)

Al maig, durant prop d’una hora i mitja de sessió vam treballar (pares, mares i adolescents) la comunicació per a fer-nos conscients de la importància de les paraules i també de la comunicació no verbal. La Iolanda Nieves i la Noemí Royes, totes dues postgraduades en neuroeducació i especialistes en comunicació positiva, van guiar aquest taller. Si entenem l’impacte que tenen les nostres paraules i accions en l’altre, també, biològicament parlant, podrem ser capaços de desenvolupar estratègies per a millorar la comunicació i per tant, l’entesa. El taller duia per títol “M’estàs escoltant?” i  es va organitzar al voltant de diferents dinàmiques.

Curs 2017-2018

Al mes de gener va tenir lloc la conferència “Risc de consum de cànnabis a l’adolescència”. La xerrada, que té l’ origen en la inquietud d’un grup de famílies sobre un tema tan delicat, va estar un èxit. El conferenciant, en Jordi Bernadeu, és psicòleg i educador especialitzat en l’atenció als adolescents i joves, sobretot pel què fa a la prevenció en el consum de drogues i usos d’internet, xarxes socials i altres pantalles.

Els adults tenim una visió de l’adolescència i del consum que condiciona la nostra posició. Les realitats dels adolescents són diferents. Per un ús no problemàtic (o un no ús) de drogues cal una ocupació motivadora del temps. D’altra banda, no tot el consum és problemàtic; d’acord amb el punt de vista d’en Jordi Bernabeu l’és aquell que té les característiques de regularitat, intensitat i precocitat. A més, moltes vegades el consum no és el problema, hi ha un problema previ que porta al consum.

Al març vam parlar de motivació amb en Pep Marí, reconegut divulgador i psicòleg esportiu. És llicenciat en Psicologia i Màster en Psicologia de l’Esport. Durant 28 anys ha estat integrant del Departament de Psicologia de l’Esport del CAR de Sant Cugat. Els darrers 15 anys en qualitat de Cap del Departament. És codirector del Programa ACB NextValores, conferenciant i formador d’empreses. És, també, autor de llibres de referència en el camp del rendiment esportiu com “Aprender de los Campeones”, “La felicidad no es el objetivo”, i “Liderar Equipos Comprometidos”.

La motivació va més enllà de tenir somnis, de tenir il·lusió o de tenir ganes per alguna cosa. El treball en equip, l’autoexigència per assolir objectius, els estudis o la pràctica de qualsevol activitat, són moltes les situacions que necessiten tenir una motivació alta i enfocada.

En aquesta xerrada es van repassar les claus del què és la motivació, com podem reconèixer si algú està motivat i de quines maneres es pot mantenir en el temps.

Des de l’experiència de més de vint anys en la psicologia esportiva d’alt rendiment, d’una manera propera i amb sentit de l’humor, en Pep Marí esbossarà estratègies que ens poden ajudar a tenir una motivació òptima, tant en el camp familiar com en el professional o en els estudis.

Curs 2016-2017

Al mes de gener va tenir lloc la xerrada ‘I el teu fill… ja sap què farà el curs vinent?’ que van organitzar EDBuilding i l’AFA de l’Arnau.

Amb aquesta xerrada vam cobrir la necessitat existent, per part de les famílies, de donar suport i acompanyament als joves, ajudant-los a fer més fàcil i enriquidor el procés d’elecció, disminuint-ne així la pressió:

  • Definint millor el rol dels pares.
  • Oferint eines per ajudar els fills a parlar del tema i construir en família.
  • Facilitant que els pares acompanyin els fills a conèixer-se millor.
  • Rebent tècniques per ajudar els fills a prendre decisions potents i acceptar-ne les responsabilitats.

El formador, Carles Ventura, és pare de 3 fills, coach de joves i famílies, conferenciant i autor del llibre Els millors pares del món no són perfectes. Llicenciat en ADE i MBA per ESADE, i amb una experiència de 20 anys al món de la gran empresa, la feina del Carles ara és acompanyar joves en el seu creixement personal i en el seu futur encaix al món laboral.

Al mes de març va tenir lloc a la sala d’actes de l’institut Arnau Cadell la conferència participativa Pares i mares imperfectes  a càrrec de l’Anna Manso. L’Anna és escriptora i guionista, col·labora en el diari Ara i en programes infantils d’entreteniment i sèries. Defensa, sempre amb un toc d’humor, que hi ha vida més enllà de la perfecció i que, ja que no podem dimitir com a pares i mares, és millor acceptar que no cal fer-ho tot molt bé. El que sí cal és compartir i escoltar.

Els assistents ens vam poder relaxar escoltant l’experiència de “la pitjor mare del món” que, d’altra banda, ens va convidar a viure la vida amb els nostres adolescents a través de les ulleres de la imperfecció.

El to, natural i divertit, ens va permetre riure’ns de les nostres peripècies i descobrir que no estem sols. Vam aprofitar la xerrada per a desmuntar mites, veure que l’adolescència no té perquè ser problemàtica i compartir estratègies front del #totshotenen.

L’humor no fa que els problemes desapareguin però sí els fa més petits i, una bona dosi de creativitat, ens ajuda a resoldre’ls.

Curs 2015-2016

Durant el curs 2015-2016 vam fer una xerrada-taller de dues sessions sobre Bullying a càrrec de l’associació enruta’t amb la Laura Poch. El taller tenia per títol “Bullying! Com fer-ne front?

A més, vam participar en el cicle “Escola per a pares i mares” (organitzada per l’Ajuntament de Sant Cugat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona) amb la ponència “A contracorrent“, a càrrec d’en David Codina, professor de secundària i especialista en educació no formal.

També ens va visitar en Carles Capdevila. Aquesta xerrada estava organitzada per les AFA de l’Arnau i de l’Angeleta Ferrer i va ser un èxit d’assitència. La conferència, amb el títol “Educar amb humor” va durar prop de dues hores. Centrada bàsicament en l’educació dels adolescents, la conferència va tenir com a fil conductor uns cinc sentits peculiars:

  • el sentit comú, amor incondicional i criteri únic
  • el sentit del ridícul, a la negociació hi ha d’haver coherència
  • el sentit del deure, fonamental i que incorpora el deure d’educar, educar és obligatori, controlar és obligatori
  • el sentit moral, l’educació implica valors
  • i el sentit de l’humor, que també és bàsic, cal saber combinar la feina més trascendent del món amb no desesperar-te.

Fotos Capde maig 2016 copia